Nesprávné mazivo může kontaminovat vaše produkty. Jak předejít stažení z prodeje i negativní pověsti výrobce?

Vyrábíte potravinářské produkty a hledáte správné maziva pro Váš provoz? Máme pro vás řešení.

Čas od času nás v novinách nebo v online zprávách zastihne zpráva o stahování potravinových výrobků z prodeje. Každého v tu chvíli určitě napadne otázka: PROČ? Proč je to potřeba? 

Důvodů může být samozřejmě několik. Jedním z nich, kterým zajímá právě náš tým pro potravinářský průmysl, je kontaminace nežádoucími složkami v mazivech (minerální oleje, karcinogenní aromatické látky apod.). Určitě se shodneme na tom, že stažení výrobků z prodeje má velmi negativní vliv na dobré jméno výrobce a na jeho ostatní produkty. Pojďme tomu společně předcházet. Nabízíme speciální maziva, která při správném použití nemají negativní účinek na potraviny a která zároveň přispívají k jejich bezpečné výrobě a balení. Tento problém se totiž nemusí týkat pouze produktu, ale také jeho obalu nebo jednotlivých surovin. 

Mezinárodní standardy potravinářských maziv

Mezinárodní jednotné standardy, které by definovaly správné použití maziv v potravinářských provozech, zatím neexistují. Jako světově uznávanou se ale stala
norma H1, která byla zavedena USDA (Ministerstvo zemědělství USA) v 60. letech, a to právě kvůli častým skandálům v oblasti potravin. 

Tuto normu převzala instituce NSF, která registruje maziva dle zavedených standardů. Obecně se doporučuje používat registrovaná maziva na kritických kontrolních bodech. HACCP (Systému analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů) určuje kritický kontrolní bod jako všechna mazací místa, která jsou nad výrobkem, po stranách výrobku nebo pod výrobkem (v případě mazání automatickým systémem, který je pod neustálým tlakem). Někteří výrobci potravin využívají pouze maziv označených H1, aby předcházeli záměně, míchání a následné kontaminaci jinými mazivy.

Výkonnost moderních potravinářských maziv H1

Mnoho lidí si stále myslí, že potravinářská maziva H1 nedosahují výkonů běžných maziv. V
dnešní době, zejména v oblasti speciálních maziv pro potravinářské použití, to již není
pravda. Moderně formulovaná potravinářská maziva H1 si umí udržet stejnou úroveň
výkonu jako běžná maziva-některá je dokonce předčí. Víme ale, že maziva H1 jsou limitována výběrem vstupních materiálů.

Oddělená výrobní část pro potravinářská maziva H1

Setral celosvětově uspokojuje náročné zákazníky, kteří nakupují speciální maziva, a to více než 45 let. K dispozici nabízí kompletní řadu maziv H1 pro potravinářský průmysl. Pro výrobu maziv označených H1 platí přísné hygienické podmínky, jsou proto vyráběna separátně od běžných maziv. 
Pro snadnou a čistou manipulaci během vkládání do mazací pistole plní Setral některá H1 maziva do kartuší “Lube-Shuttle”. 

Výhody kartuší “Lube-Shuttle”: 
-    snadná a čistá manipulace
-    robustní závitové připojení s širokým otvorem zamezuje přetížení 
-    zaručují úplné vyprázdnění maziva, 
-    zamezují “krvácení” maziva z kartuše
-    lze je znovu naplnit. 
-    i při použití malé síly dosáhnete pracovního tlaku nad 400 barů

Dále doporučujeme

Kromě maziv H1 Setral nabízí: 
-    produkty pro údržbu-antikorozní kapaliny nebo čisticí a odmašťovací prostředky, také s registrací H1
-    vybrané oleje označené zkratkou 3H-tato norma označuje mazací a separační oleje, které mohou být v přímém kontaktu s potravinou. Nejčastěji se tyto mazací prostředky využívají v pekařském odvětví (řezací stroje, pece apod.)

Nabízíme konzultaci pro správné používání

Správné mazivo H1 aplikované ve správném množství minimalizuje spotřebu energie,
snižuje prostoje a prodlužuje životnost nástroje a intervaly mazání. 


Základní pojmy a zkratky u potravinářských maziv

NSF = National Sanitation Foundation = Národní hygienický fond 
Organizace, která vyvíjí standardy, uděluje produktové certifikace a vzdělávání v oblasti veřejného zdraví a zdravotní bezpečnosti.


H1 (označení kategorie) 
Mazivo s nahodilým kontaktem s potravinami musí splňovat normu 21 CFR 178.3570. Může být použito v potravinářském průmyslu, kde existuje reálné nebezpečí náhodného kontaktu s potravinami.


H2 (označení kategorie): 
Maziva bez kontaktu s potravinami mohou být použita na zařízeních a strojních částech, kde je vyloučena možnost kontaktu s potravinami. 

FLUID-setral-STG 220 FD
  • Sprej (400 ml)
  • 20 l
  • 200 l
SYN-setral-CA/C2-400 FD
  • Sprej (400 ml)
  • 400 g
  • 25 kg
  • 180 kg
SYN-setral-CA/C2 FD
  • 100 g
  • 170 g
  • 400 g
  • 1 kg
  • 5 kg
  • 25 kg
CLEAN-setral-FD
  • Sprej (400 ml)
  • 20 l
  • 200 l

Spolupracujte s námi a my se vám postaráme o výběr správného maziva. Buďte si jistí, že vám dodáme kvalitní, funkční produkty se všemi nutnými atesty a certifikáty.

Chcete se poradit, konzultovat nebo vyzkoušet některá maziva?

Ozvěte se Pavlovi.

Bc. Pavel Jurčík

Specialista v oblasti potravinářství

+420 602 621 357
pavel.jurcik@spectrachemie.cz